sunnuntai 19. lokakuuta 2014

Sipulipiirakka

Bongasin Maku-lehdestä 5/2014 karamellisoidun sipulipiirakan ohjeen, joka on itse asiassa Valion mainos, mutta väliäkös tuolla.
Resepti vaikutti helpolle ja mainoksen piirakka herkullisen näköiselle, joten ei muuta kuin leivontapuuhiin.

Pohjataikina:

125 g voita
2 dl vehnäjauhoja
½ dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
½ purkkia Valio Crea crème fraîchea (paahdettu sipuli)

Täyte:

400 g sipulia (tavallista ja punaista)
kuullottamiseen voita
½ tl sokeria
hippusellinen valkopippuria
vähän suolaa
1½ prk Valio Crea crème fraîchea (paahdettu sipuli)
2 dl juustoraastetta (Emmental punaleima)

Pohjaa varten huoneenlämpöinen voi ja keskenään sekoitetut kuivat aineet nypitään murumaiseksi taikinaksi, johon crème fraîche sekoitetaan. Taikina laitetaan jääkaappiin siksi aikaa, kun täyte valmistetaan.

Viipaleiksi siivutetut sipulit kuullotetaan voissa noin 10 minuuttia, jonka jälkeen lisätään sokeri. Sipulit saavat vieläkin muhia viitisen minuuttia ennen kuin ne maustetaan valkopippurilla ja suolalla. Ohjeen mukaan pitäisi varoa, etteivät sipulirenkaat hajoa, mutta minä en mokomasta piitannut. Kääntelin ja vääntelin sipuleita ajattelematta piirakan estetiikkaa.

Jäähyllä ollut taikina painellaan vuokaan, päälle kaadetaan keskenään sekoitettu crème fraîche ja juustoraaste sekä lopuksi paistetut sipulirenkaat.
Piirakkaa paistetaan 35-40 min 200-asteisessa uunissa.

Sipulipiirakka oli oikein hyvää, vähän samanlaista kuin nizzalainen pissaladiere. Suolan kanssa on oltava tarkkana, koska maustetussa crème fraîchessa on aika julmetusti suolaa, samoin juustossa.




2 kommenttia:

  1. Jep, tämäkin menee kokeiltavien listalle. Ja ettei resepti menisi ilman ihmettelyjä, niin oudoksuttaa tuo valkopippuri sipulin kaverina... taas näitä meikäläisen rajoittuneita makumalleja! Johtunee siitäkin, että useimmiten valkopippuria hurahtaa liikaa ja silloinhan hyväkin sapuska on pilalla. Tykkään tuosta "pitsatyylistä", että juustomössö on täytteen alla. Helkutin hyvän näkönen ruskettuneine sipuleineen!!

    VastaaPoista
  2. Ja olikin oikeasti tooooooosi hyvvää!

    VastaaPoista