tiistai 18. huhtikuuta 2017

Pääsiäinen Levillä

Varasimme miehen kanssa lentoliput Leville pääsiäiseksi onnellisen tietämättömänä siitä, että minä en pystyisikään laskettelemaan. Onneksi tai valitettavasti kaikkia asioita ei voi ennakoida, niin kuin ei voinut sitäkään, että oikean jalkani sääri- ja pohjeluu pamahtivat poikki maaliskuun alun laskettelumatkalla Itävallassa.
Minun vammastani huolimatta päätimme joka tapauksessa toteuttaa Levin reissun, koska olisihan miehellä seuraa rinteessä ystävistämme Johannasta ja Antista eikä kyynärsauvoilla kulkeminen estä kokonaan liikkumista, esimerkiksi ravintolassa käyntiä.

Levillä on suomalaisten laskettelukeskusten tapaan aika rajattu valikoima ruokaravintoloita. Ne ovat joko majoituspaikkojen yhteydessä olevia ravintoloita, pizzerioita tai ilmeettömiä rinneravintoloita, joista saa perusmättöä, mutta kyllä mukaan mahtuu muutama mainitsemisen arvoinen kuppilakin. Me kävimme kahdessa: Levin Panimo&Pub ja Kuura Brasserie&Winebar.
Minä kokkasin kolmena päivänä lounaan mökillä - yksijalkaiselle hyvä suoritus ja parina iltana valmistimme myös iltaruuan "kotikeittiössä".

Levin Panimo&Pub ei näyttäydy välttämättä ulospäin sille, että se kätkisi sisäänsä hyvän ruokaravintolan. Pubin puoli näkyy katukuvassa, kun taas ruokapuolelle mennään ikäänkuin takaoven kautta.

Ruokalista on lappipainotteinen ja annokset isohkoja. 
Alkudrinkkien kohdalla tuli hienoinen epäusko. Ei ollut Aperolia, ei kuivaa vermuttia, ei jallua piimällä. No, mitä teillä on? Kyllä sieltä jotakin löytyi.

Minä valitsin alkuruuaksi korvasieni-kylmäsavuporokeiton, joka oli tosi pehmeänmakuista. 

Pääruuan kohdalla veikkailin pitkään, valitsenko perinteisen poronkäristyksen vai poronmaksaa ja päädyin jälkimmäiseen. Se oli erittäin hyvä valinta. Maksa oli täydellisesti paistettu, lisukkeena oli sopivasti sipulia ja pekonia eikä pottuvoissakaan ollut moittimista.


Jos Levin Panimo&Pubille pitää antaa arvosana, annan kahdeksan (8) johtuen väljähtyneestä kuohuviinistä ja pitkäpiimäisestä palvelusta. Ruoka-annoksissa meni kohtuuttoman kauan eikä laskuakaan saanut kovin rivakasti.

Toinen ulkoruokinta tapahtui Kuura Brasserie&Winebarissa Levin Eturinteen alla. Ilta-aurinko paistoi kauniisti Eturinteeseen ainakin iltayhdeksään asti.
Kuura Brasserie&Winebar on perustettu 2015, mutta nyttemmin ravintolatoiminta on myyty ja paikalle tulee ketjuravintola. Harmi.

Kuurassakaan ei ollut Aperolia eikä poikien kaipaamaa jallua piimällä, mutta Napue Tonicia sai. 


Johanna, mieheni ja minä valitsimme alkuruuaksi kermaisen parsakeiton paistetulla kampasimpukalla.
Sanoisin, että melkein taivaallista. Pehmeää, kermaista, parsaista.


Antti valitsi graavilohta, paahdettua punajuurta ja taisipa tuossa päällä olla sitruunavaahtoakin.


Olisin ottanut pääruuaksi parsaa ja hollandaisekastiketta, jos parsa olisi ollut vihreää. Samalla olisi alkuruoka mennyt vaihtoon. Koska parsa oli valkoista, otin tattirisoton enkä kadu hetkeäkään.
Täydellisen valuvaa, herkullista risottoa, jossa oli oikeasti tatteja.


Miehen lautasella oli Steak Frites, joka oli pyydetyn mukaisesti medium. Seuraavana aamuna hän tosin sanoi, että annos oli tosi suolainen. 


Johanna ja Antti nauttivat sinisimpukoita baskilaisittain. Padassa oli päällimmäisenä vähän kärtsähtänyttä leipää, mutta itse simpukat olivat herkullisia ja etenkin niiden liemi on suunmukaista.


Tavoista poiketen pojat halusivat herkutella crème bruléella. Taattua laatua.


Kuura Brasserie&Winebar ansaitsee arvosanaksi yhdeksän (9) maittavien ruokien ja atmosfäärin takia. Miksi se ei saa täyttä kymppiä? Siksi, että ysi on riittävän hyvä.

2 kommenttia:

  1. Olen kerran Saariselällä tilannut poronkäristystä kun muka Lapissa ollaan. Kyllä totesimme porukalla että pappa tekee parempaa. Teitin annokset näyttivät kyllä hyviltä.

    VastaaPoista
  2. Mikä piru sen pitkäpiimäisen palvelun saa aikaan? Tai sen, että pitää kuppila myydä ketjulle?? Suomalaisetko itse sen tekevät, ettei "tarvitse" nauttia hyvästä ruuasta, saati maksaa siitä ja palvelusta? Voi peee! Mutta ravintolakokemuksenne olivat kuitenkin hyviä ja kotikokkaus arvatenkin erinomaista! Kuolaan tuota poronmaksaa kieli pitkällä.

    VastaaPoista