sunnuntai 13. helmikuuta 2011

Lohiseljanka

Seljanka liitetään venäläiseen ruokakulttuuriin ja useimmiten kai puhutaan kalaseljankasta, mutta toki sitä voi keittää myös vaikkapa sienistä.
Minä sain joskus takavuosina mainostoimiston synttäreillä "Onnentuvan lohiseljankaa" ja sen jälkeen olen ollut vannoutunut lohiseljanka-fani. Se kuuluu minun bravuureihini, jos pitää sanoa joku oma suosikki tai valttikortti.

Kuullotan porkkana-, selleri- ja purjosuikaleita voissa hetken aikaa, sitten lisään kattilaan vettä, pari kalaliemikuutioita, vähän valkosipulia (niin tänäänkin, vaikka huomenna on työpäivä), tomaattipyrettä, muutaman persiljanoksan, laakerinlehtiä ja timjamia. Keitos saa kiehahdella kymmenisen minuuttia itsekseen.

Tätä varten ostan aina puolisen kiloa kirjolohifileetä nahattomana. Itse en osaa fileoida kalaa!
Leikkaan lohifileen suurehkoiksi paloiksi ja lisään keitokseen.
Ohjeessa pyydetään tässä vaiheessa ottamaan persiljanoksat pois kattilasta. Lohipalojen kanssa lorautan kattilaan myös pari desiä kuivaa valkoviiniä ja taas annetaan kiehua hiljalleen muuatama minuutti.

Seljankamaista happamuutta keittoon saa lisäämällä kaprista, oliivisiivuja ja suolakurkkukuutioita. Minä en käytä koskaan suolakurkkua, en tiedä miksi, mutta en vaan käytä.
Lopuksi maustan lohiseljankani suolalla ja mustapippurilla.

Jokaisen annoksen kruunaa lusikallinen smetanaa.

Tämä on mielestäni oikein yksinkertaista ja terveellistäkin, koska siinä ei ole juurikaan huonoja rasvoja.  Kyllä tälläkin saa navan etääntymään selkärangasta!

8 kommenttia:

 1. Minäkin olen päässyt osalliseksi tästä makunautinnosta joskus vuosia sitten, kun asuitte Pasilan kulmilla. Vei kielen mennessään!!! Liian vähän tulee laitettua kalaa sapuskaksi.. Uskaltaisinkohan kokeilla matkia seljankaasi, vai tappaisiko oma keitokseni makumuiston bravuuristasi??

  VastaaPoista
 2. Aili Inkeli, anna palaa vaan. Jos tarvitset eksaktia ohjetta, lähetän sen sinulle emailina.

  VastaaPoista
 3. Kuulostaa ja näyttää tosi hyvälle!!

  VastaaPoista
 4. Kiljahtelen riemusta, jos meilaat mulle ohjeen! Sopassa on just sitä happamuutta ja makuja, joista tykkään hirmusesti, esim. harvoin käytetty selleri.

  VastaaPoista
 5. Hienoa Aili Inkeli. Lähetän ohjeen tuota pikaa. Selleri on varsin mustavalkoinen juures eli jakaa mielipiteitä, mutta on minun suosikki.

  VastaaPoista
 6. Tätä hyvää keittoa on tullut syötyä useamman kuin kerran :) En ole itse valmistanut, jääkööt se sinun bravuuriksesi!

  VastaaPoista
 7. Keittelin soppaa viikonloppuna pienessä kuumehöyryssä tismalleen ohjetta noudattaen, kala oli nieriää. Mutta ei, ei tullut makumuistoni kaltaista täyteläistä seljankaa. Oli smetanat ja kaikki, jopa suolakurkkua lautaselle. Sniff. No, syömättä keitto ei toki jäänyt, mutta seuraavan kerran taidan nauttia soppaa sinun keittiöpöytäsi ääressä :)

  VastaaPoista
 8. Makuaistisi ei vain ollut hollillaan, hyvää se on kuitenkin ollut! Mutta, ilmoitan heti, kun seuraavan kerran keittelen seljankaa, niin voit täräyttää Ferrarilla sopalle!

  VastaaPoista