tiistai 26. huhtikuuta 2011

Pääsiäispöydässä

Pääsiäinen on tämän vuoden osalta vietetty ja mämmit syöty. Nyt on jäljellä enää yhteenveto.
Vietimme kevään juhlaa kotinurkissa sukulaisten seurassa. Ja söimme hyvin - tai ainakin paljon.

Valmistauduin henkisesti pääsiäiseen suunnittelemalla etukäteen, että mitä pääsiäisviikonloppuna yleensä syötäisiin.
Olisiko tarjolla lammasta ja millä tavalla, mahdollisesti kalaa ja mikähän Ahdin valtakunnan herkku löytäisi tiensä ruokapöytäämme. Muna ja kana vai kumpi oli ensin - molemmat kuuluvat tietenkin myös paaston jälkeiseen juhlaan. Ja mämmiä on oltava, kermalla ja sokerilla, kiitos.

Henkisen virittäytymisen jälkeen laadin ylimalkaisen menukoosteen, jossa oli jokaiselle päivälle alku-, pää- ja jälkiruoka. Sitten ostoksille Hakaniemen halliin, josta haaviin tarttui mm. nieriää, joka ei ole merikala eli ei varsinaisesti Ahdin valtakunnasta, koska Ahti on meren jumala. Pohjoisen järvikala kuulemma.

Pitkäperjantaina myöhäinen lounas koostui Crème Ninonista (shamppanjahernekeitto), karitsan kyljyksistä, paahdetusta bataatista ja mämmistä.
Halusin tehdä alkuruoaksi keiton enkä ole koskaan tehnyt mainittua hernesoppaa, joten ajattelin uhmata kaikkia keittiötaiteen sääntöjä kokkaamalla jotakin, jota en ole koskaan koeponnistanut. Se on kokin tietoinen harakiri, että tekee näin. Olen edelleen hengissä!

Crème Ninon keitetään pakasteherneistä, siis niistä vihreitä viheliäisistä pampuloista, jotka pakenevat taitavasti haarukkaa lautasella. Juuri näiden pakasteherneiden epäviehkouden vuoksi olen suhtautunut shamppanjahernekeittoon epäilevästi.
Aluksi kuullotetaan voissa salottisipulia, valkosipulia ja yksi peruna kuutioituna. Sen jälkeen lisätään kasvisliemi ja annetaan kiehua hiljaa poreillen vartin verran.
Keitokseen lisätään pari pussia herneitä, vähän suolaa ja hippusellinen valkopippuria. Haudutetaan hetki.
Seuraavaksi keitto soseutetaan sauvasekoittimella ja annetaan kiehahtaa.
Juuri ennen tarjoilua siihen lisätään ½ desiä shamppanjaa ja desin verran vaahdotettua kermaa.
Lautaselle vielä koristukseksi rapeaa pekonisilppua ja pieni tilkka kermavaahtoa.

Minä en käyttänyt Crème Ninoniin shamppanjaa, vaan espanjalaista cavaa (Can Vendrell Cava Brut á 12,99 euroa), jonka olin ostanut Lauttasaaren Alkosta heräteostoksena.

Lankalauantaina lounasmenussa luki grillattua halloumijuustoa salaattipedillä, grillattua nieriää, parsaa hollandaise-kastiketta ja jälkiruoaksi mangolimemousse.
Halloumijuusto on tuttavuus vuodelta 1999, jolloin olimme lomamatkalla Kyproksella. Tilasimme allasbaarissa lounaaksi hampurilaiset, joiden välissä oli tätä ihanaa suolaista herkkua.
Ohjeissa sanotaan, että juustoa pitäisi liottaa liian suolaisuuden poistamiseksi, mutta minä en tee sitä. Yritän kompensoida halloumin suolan muuten neutraaleilla mauilla, niinkuin tässä tapauksessa salaatilla.
Jälkiruoka oli pettymys. Sorruin mainonnan uhriksi. Yhteishyvän ruokalehtisessä oli muka oikein houkutteleva kuva mango-limemoussesta, mutta lopputulos ei vastannut mielikuvaa. Ruokalehti lensi kaarella roskiin.

1. pääsiäispäivän pääruoaksi suunniteltu poronpaisti joutui jo lauantai-iltana olutkylpyyn eli sulanut paisti sai liota keskioluessa yön yli ennen kuin poistin siitä kalvot, maustoin sen, kiedoin pekoniin ja sidoin paistettavaksi. Reilu 1½ tuntia paistopussissa maustepippureiden ja sipulilohkareiden kanssa teki tehtävänsä.
Poronpaistin kaverina oli valkosipuliperunoita, pikkuporkkanoita ja punaviinikastiketta. Ja jälkiruoaksi mämmiä.
Alkuruokana tarjotusta sieni-juustokeitosta oli tarkoitus tulla kuva tähän, mutta huomasin sen vasta siinä vaiheessa, kun koko kattilallinen keittoa oli lusikoitu parempiin suihin.

Toisena pääsiäispäivänä meidät oli kutsuttu kehäkolmosen ulkopuolelle syömään - parsaa, hirvenpaistia ja naminami-jälkiruokaa (sitruunainen pashajäätelö), jonka ohje löytynee http://www.valioreseptit.fi/ -osoitteesta.
Ulkopaikkakunnan kahvipöydässä saimme nauttia myös mieheni 45-vuotissynttärin kunniaksi leivottua Kahvakuulakakkua http://kotonatehtya.blogspot.com/2011/04/kahvakuulakakku.html.

4 kommenttia:

  1. Johan se yhteenveto tuli, on sitä odotettukin kieli pitkällä! Teillä on ollut varsin huikea kulinaarinen ilotulitus, nam. Eikä ole ollenkaan paha jos tuosta repertuaarista vain mainoksen uhrina tehty mössö ei ollut hyvää, eihän se sun vika ollut! Päätin juuri, että kesällä on aivan pakko päästä käymään Lauttasaaressa :)
    Markulle myöhästyneet synttärionnarit!!

    VastaaPoista
  2. Aili Inkeli, tervetuloa vaan Laruun! (Till Drumsö, jos tulet niiden vaihtamiesi kruunujen kanssa) :))) p.s. huomasitko alkuperäiseen tekstiin pujahtaneen kiroitusvihreen: poronpaisti likosi keksioluessa --- nyt virhe on korjattu.

    VastaaPoista
  3. Keksi tai keski, sikso tai sisko jne. En minä edes osaa enää ajatella tommosia kiroitusvihreinä näissä sosiaalisen median teksteissä :)) Pilkunviilaukset suoritan duunissa vimpan päälle ja se riittää, nämä on hauksoja näin!

    VastaaPoista
  4. Kuvassa lautasella oleva vihreä soppa maistui hyvältä kuten kaikki muutkin Helnan tekemät ruuat. Helena olla hyvä koki. Saimme myös syödä kahvakuula kakkua joka ei nimestään huolimatta ollut kova vaan erittäin hyvä. Jotkut söivät sitä vielä seuraavana päivänä joten kaik män. Nyt sitten pitää tottua taas arkisempiin ruokiin ja syödäkin vähän vähemmän. sitähän pitää saada kroppa bikini kuntoon. Eikös vaan.

    VastaaPoista