lauantai 11. helmikuuta 2012

Evakkopaisti

Karjalanpaisti eli niinkuin tässä on otsikoitu "evakkopaisti" on karjalainen perinneruoka, joka ei oikeastaan ole paisti, vaan ruukkupaisti tai lihapata.
Minulle karjalanpaisti on tullut tutuksi äidinmaidon kautta, koska äitini on kotoisin Karjalan kannakselta ja niin kauan kuin muistini kantaa meillä on kotona tarjottu karjalanpaistia etenkin kaikkina juhlapyhinä, mutta myös muulloin. Eihän karjalaiset pidot ole mitään ilman karjalanpaistia!
Nykyään syntymäkodissani karjalanpaistiin lisätään myös pieniä ISÄN tekemiä lihapullia. Sen taustahistoriaa en tarkemmin tiedä, mutta kuulukoon se vaikka kategoriaan "Herkkusuu-Aaron ruokakiusaukset".

Karjalanpaistin valmistus on maailman helpointa.
Minä olen oppinut, että oikeaoppiseen evakkopaistiin tarvitaan vain sian- ja naudanlihaa, suolaa, maustepippureita, sipulia, laakerinlehteä ja vettä. Porkkanat sun muut kotkotukset kuuluvat joihinkin muihin patoihin kuin tähän.

Lihat leikataan sopiviksi suupaloiksi, sipuli lohkotaan ja ei muuta kuin niitä kerroksittain uunivuokaan, väliin suolaa, pippureita ja laakerinlehteä. Tässä kohtaa minäkin olen kuin  äitini: suolaa ja pippureita laitetaan silleen sopivasti!!! Ja lopuksi vettä lähes niin, että lihat peittyvät.
175-asteiseen uuniin ja uunista ulos noin 3 tunnin kuluttua ja a vot, sinulla on suussasulava pata valmiina.

Silloin kun teen ruokaa oikein ajatuksella ja tarvitsen siihen mielestäni lihaa tai kalaa, suuntaan askeleeni kohti Hakaniemen hallia. Toki hyviä ruoka-aineksia saa myös muualta ja nykyään yhä enenevässä määrin kaiken maailman maatilatoreilta, mutta minulle Hakiksen halli on näissä tapauksissa ainoa oikea paikka.
Kalat ostan Töölön Kalasta ja lihat Hakkaraiselta. Molemmilla on monipuolinen valikoima ja mikä parasta ystävällinen palvelu.
Tällä kertaa Herra Hakkarainen myi minulle naudan ulkopaistia ja porsaan kasleria, molempia suurin piirtein saman verrran.
Jälkeenpäin harmitti, etten ostanut samalla käynnillä hernekeittolihaa. Hakaniemi ei sijoitu päivittäisen kulkureittini varrelle, joten halliin pitää aina lähteä erikseen.

Koko komeus valmiina uuniin
Valmista karjalanpaistia ja bataattisosetta

1 kommentti:

  1. Tuli mieleeni, että JOS evakkopaistia jää, niin siitä tulee kielenvievä lihakeitto! Olen tehnyt ja maku on vielä täyteläisempi kuin perinteisesti tehdyssä lihasopassa.

    VastaaPoista