lauantai 25. toukokuuta 2013

Karjalanpiirakat

En ole vuosikausiin tehnyt karjalanpiirakoita, mutta nyt päätin toteuttaa pitkäaikaisen aikomukseni.
Muistin entuudestaan, että tämä on rankka rasti ja sen vuoksi tartuin härkää sarvista jo kukonlaulun aikaan ja rupesin keittämään riisipuuroa, vaikka lauantaiaamuna pitäisi nukkua niin pitkään kuin nukuttaa.

Niinkuin olette huomanneet, minä en käytä mitään kissanrasvoja ruoanlaitossa, vaan aitoa voita sen olla pitää ja riisipuuronkin keitän tietenkin punaiseen maitoon. Tai siis, kyllä se maito on valkeaa, mutta purkin visuaalinen ilme on punainen :)

Kuten kerroin, edellisestä piirakkashowsta on jo yli viisi vuotta, mutta vähemmän kuin kymmenen vuotta. Muistin hämärästi, että ohjeeseen liittyy jokin "juttu". Pitikö puuroa olla kaksinkertainen annos ja kuoritaikinaa yksi annos vai päinvastoin?
Keitin siitä punaisesta maidosta ISON kattilallisen puuroa, joka loppupeleissä osoittautui vääräksi muistikuvaksi. Olisi riittänyt yksi annos puuroa, kun taas taikinaa olisi pitänyt olla kaksi annosta.


Tosin kuoritaikinan (vettä, ruis- ja vehnäjauhoja, suolaa ja loraus öljyä) tekeminen on niin helppoa, että sitä voi tarpeen vaatiessa pyöräyttää lisää ja lisää ja lisää.
Ensimmäiseen kuoritaikinasatsiin käytin kaupan ruisjauhoja ja jostakin saatuja itse jauhettuja vehnäjauhoja, jotka olivat tosi karkeita. Tästä syystä kuoritaikinaa oli vähän vaikea käsitellä tai oikeastaan haasteellisinta oli rypytys. Karkeista vehnäjauhoista ei tullut mielestäni sitkoa taikinaan, joten rypytys rakennekynsillä oli taiteilemista.
Toisella kierroksella päädyin tavallisiin pullavehnäjauhoihin.

Kaikista kommelluksista ja hienoisista vastoinkäymisistä huolimatta minä tein ne, 46 karjalanpiirakkaa, vaikka kuoritaikinaa piti tehdä kolmaskin satsi.
Lämmitin (275 astetta) uuniakin niin kauan, että turvakatkaisin laukaisi uunin pois päältä!

Osaan rypyttää joten kuten, mutta en osaa tehdä rypytystä kääntämättä piirakkaa välillä. Se on taito, joka on vain tositaitajilla.

Tästä se lähtee. Kuori ei saisi revetä niinkuin minulla teki.


Nämä eivät ole maailmankaikkeuden kauneimpia piirakoita, mutta itse olen tyytyväinen


Varmaan maistuisi sinullekin?

Kylläpäs olivatkin makoisia munavoin kanssa --- ja miksei ilmankin.

1 kommentti:

  1. Voihan rakennekynnet sentään!! Tästä urakasta pitäisi olla video, ettei tarvitsisi kuvitella prosessia omassa päässään. Sekin kyllä onnistui oikein hyvin ja ääniefektit mukana :D
    Kauniita piirakoita, äläpäs ole vaatimaton!

    VastaaPoista