lauantai 23. elokuuta 2014

Briossisämpylät

Siskoni, superleipuri Heli, on hehkuttanut Kotona tehtyä -blogissaan moneen kertaan briossisämpylöitä ja niistä tehtyjä hampurilaisia. Olen salaa ihmetellyt, että mikähän niissäkin on, kun pitää niin kovasti hehkuttaa sämpylöitä!
Minulle briossi on kahvin kanssa nautittava rasvainen, korkeaho tötterö, jossa voi olla vaikka rusinoita, mutta että sämpylä. No, asiantuntijat kuulemma sanovat, että kunnon burgeri tarjotaan vain ja ainoastaan briossisämpylällä.

Olihan minun pakko kokeilla, vaikka meinasin pyörtää sanani, kun huomasin, että taikinaa pitää vaivata varttitunti eikä minulla ole yleiskonetta! Onneksi olen käynyt uskollisesti salilla ja harjoitellut niin etunojapunnerruksia kuin leuanvetoakin, joten hanskavoimat ovat suht kohdillaan.

Briossisämpylät eivät ole mikään pikaruoka! Ennen kuin saat ensimmäistäkään suupalaa kuluu minimissäänkin vähintään 2½ tuntia. Täydellisen leivontaohjeen löydät täältä.
Ihan ensimmäisenä toimenpiteenä kuuluu ottaa ohjeen mukainen määrä VOITA huoneenlämpöön. Briossisämpylöitä  EI tehdä margariiniin tai jos tehdään, ne eivät ole enää briosseja.

Lämmitin desin verran kevytmaitoa kädenlämpöiseksi. Ehkä aidoissa briosseissa pitäisi voin lisäksi käyttää täysmaitoa, mutta oikaisin tässä kohden. Liotin siihen hiivan (25 g), ruokalusikallisen hunajaa ja vajaan teelusikallisen suolaa. Sen jälkeen vuorossa olivat kaksi (2) kananmunaa ja jauhot ( noin 4 dl erikoisvehnäjauhoja ja 1 dl spelttivehnäjauhoja). Lopuksi vielä se huoneenlämmössä pehmennyt voi nokareina taikinaan.
Sitten "anteeksi, että vaivaan" -osioon. Onneksi taikina on pieni, joten vaivaaminen ei ollutkaan hikistä tai puuduttavaa puuhaa, vaan jotakuin 10 minuutin kohdalla taikinassa alkoi oikeasti tapahtua muutoksia. Se rupesi vähitellen irtoamaan kulhon reunoista ja sai kimmoisuutta. Lisäsin jonkun verran lisää jauhoja niin, että se tuntui joustavalta.

Peitin taikinakulhon kelmulla ja nostin jääkaappiin. Reilun tunnin kuluttua kaadoin taikinan kevyesti jauhotetulla työpöydälle, vaivasin sitä vähän ja kaulin sen ohjeen mukaisesti noin parin sentin paksuiseksi levyksi.  Rullasin levyn, leikkasin sen 12 palaan ja pyörittelen palat sämpylöiksi.
Kohotusaikaa taas tunti, sitten voitelu munankeltuaisella, päälle seesaminsiemeniä ja 200-asteiseen uuniin 12-15 minuutiksi.



Lopputulokset olivat juuri niin onnistuneita ja suussasulavia kuin niitä on hehkutettu!
Aivan loistavia ovat nämä briossisämpylät ja koska yhteen annokseen menee vain puoli pakettia hiivaa, käytin toisen puoleen uuteen annokseen seuraavana päivänä.





Pulled pork burger á la Helena
p.s. vaivaamisen innoittamana (tai uuvuttamana) ostin itselleni uuden yleiskoneen, joten tähänkin blogiin saattaa ilmaantua enemmän tarinaa leivonnaisista

1 kommentti:

  1. No vihdoinkin tuli päivitys briossisänpylöistä tähänkin blogiin :D Ne ovet kyllä tosi hyvejä!

    VastaaPoista