lauantai 1. marraskuuta 2014

Ravintola Gaijin ex tempore

Mies kävi täydentämässä garderobiaan miestenvaateliikkeessä Bulevardilla lokakuisena lauantaina. Kyseisessä liikkeessä (T'uomo) on verraton palvelu ja laadukkaita vaatteita joka lähtöön. Kaiken kukkuraksi siellä tarjotaan hyvin usein myös lasillinen viiniä niin varsinaiselle asiakkaalle kuin avecillekin. 
Ihan mielelläänhän sellaisessa kaupassa käy.

Spektaakkelimaisesta ostostapahtumasta suoriuduttuamme mies totesi, että nyt mennään johonkin syömään - "nälkähän tässä jo tulikin". T'uomon ulkopuolella Pyöräytimme päitämme, että minne? Tuossa on Björkin Boulevard Social ja vieressä Gaijin. Mennäänpä Gaijiniin, koska siellä ei olla koskaan käytykään. Kello raksutti noin iltapäiväviittä, joten hieman varovaisin mielin astuimme sisään ravintolaan, josko siellä olisi tilaa vielä kahdelle. 

Tilaa löytyi. Ensimmäinen miellyttävä asia oli palveluhenkilökunnan ystävällisyys ja mutkattomuus. Mies nautti aluksi sakea ja minä menin siitä, mistä aita on matalin: kuohujuomaa. Alkudrinkkejä nauttiessamme tutkimme ruokalistaa ja päätimme ottaa yhdeksän (9) ruokalajin Gaijin-menun siihen sopivine viineineen. 
Yhdeksän annosta kuulostaa valtavalle määrälle, mutta eihän ne annokset ole mitään brankkareiden tai rekkamiesten mättöjä. Enemmänkin pieniä piiperryksiä, mutta kyllä niilläkin saa mahansa täyteen.

Tämä ei ole pesuvati, vaan sakekannu ja -kuppi. On siinä sakeakin.

Ensimmäinen satsi oli nimeltään MUSSEL & FRESH YUZU eli vihersimpukkaa, tuoretta yuzuhedelmää ja merileväkaviaaria. Esillepano upea ja maku viettelevä.


Seuraavaksi eteemme tuotiin PORK BUN. Pehmeän leivän sisällä oli possunkylkeä, kimchimajoneesia ja pikkelöityä kurkkua. Pusuhuulten mallinen leipä oli pehmeää kuin pumpuli ja täytteiden maut olivat kohdillaan.


Ruokarumba jatkui kolmannella annoksella, joka SASHIMI TASTING. Nimensä mukaisesti sashimilajitelma, mätiä, wasabi-yuzu dressingiä, wakamea ja wasabimajoneesia. Älä kysy, mitä on wakame ja mikä se on näistä lautasella olevista. En minä tiedä, mutta hyvää oli.


Tässä kohtaa voi todeta sen, että annoksia SATELI pöytään. Se onkin ainoa miinuspointti Gaijinille. Tosin sama meininki oli aikoinaan Boulevard Socialissakin, että tuskin ehti edellisen annoksen kuppeja nuolla, kun uutta jo oltiin tyrkyttämässä.

FOIE & UNAKI, CHERRY - niminen annos sisälsi glaseerattua ankeriasta, ankanmaksaa, kirsikalla maustettuja tapiokahelmiä, maapähkinää ja norileipää. Ei hassumpaa.


Kuvan kellonajasta voi päätellä, että olimme olleet pöydässä noin puoli tuntia ja olimme yhdeksän ruokalajin menun puolivälissä. Tällä menolla me olemme ulkona ennen kuutta. Katsotaan miten käy.

Seuraavaksi pöytään lennähti ROASTED SAIKYO MISO SALMON & FRESH WASABI "MT.FUJI" (saikyo-miso marinoitua lohta, fenkolia, tuoretta wasabi-dashi emulsiota, bonitoa ja merileväkaviaaria). Sen kanssa tuli lautasellinen japanilaista GOHAN-riisiä. Nyt on kuvaajalla käsi vapissut ja/tai zuumaus epäonnistunut, sillä riisi on päässyt pääosaan. 


Ruokamatkan huippu oli käsillä: BABY BACK PORK RIBS, siis käsittämättömän maukkaita possun ribsejä, soija-mirin karamellia ja togarashia. Nam nam nam. Näitä olisi voinut olla enemmänkin. Tarjoilijaneitokainenkin sanoi niiden olevan niin suosittuja, ettei ribsejä ole voinut poistaa listalta.


Nuoleskelimme ribsien jäljiltä vielä huuliamme, kun X.O SCALLOPS purjehti paikalle. Paistettua kampasimpukkaa, harvinaista kiinalaista X.O -kastiketta, bonitoa ja taas merileväkaviaaria. 
Kampasimpukat ovat minun suurta herkkua, joten tämäkin annos saa kunniamaininnan. Oli laitettu nätisti tarjollekin. p.s. bonito on ahvensukuinen kala, jos et tiennyt sitä - minä en tiennyt, vaan vaklasin tiedon netistä.


Kampasimpukoiden jälkeen oli vielä jäljellä BO SSÄM GAIJIN (se oli kirjoitettu noin) joka sisältää grillattua possunkylkeä, salaatinlehtiä, pikkeleitä, kimchiä, seesamidressingiä ja chilipastea. Oli topia, joo.


Jälkiruokana tarjottiin SAKE APPLES & VANILLA (sake-omenasorbettia, vaniljalla maustettua valkosuklaacremeä, paahdettua omenakauraa ja sake geleetä).

Urakka suoritettu eikä ehditty kuudeksi ulos Gaijinista eikä ollut tarvettakaan. Tämän rypistyksen päälle ei edes mies kaivannut perinteistä konjakkiaan, vaan suunnistimme kohti kotisaarta mahanahkat kiiltäen.

Kuten sanottua Tomi Björkin ravintoloissa on kova kiire. Palvelu on ystävällistä, mutta hengästyttävää.
Asiakkaana minulle tulee sellainen olo, että on ehdittävä niellä nopeasti eväät, ettei ole ravintoloitsijalle haitaksi, vaikka on ihan maksava asiakas.

Maut olivat kohdallaan, josta syystä Gaijin sai meiltä ysin (9).

2 kommenttia:

  1. Iiiiiiiiiiiiik! Totutusta poiketen en kertakaikkiaan voi lukea ja katsella tarinaa toiseen kertaan ennen kommentointia. Ja mikä pahinta, olen aidosti kateellinen, mitä ei koko elämäni aikana ole tapahtunut yhden käden sormien määrää enempää! Kaikki, mitä olen aina halunnut, oli sinun lautasellasi... sniff. Pirskatti, että on kiva, että tykkäsitte ravintolan omasta kiirehdinnästä huolimatta!!

    VastaaPoista
  2. Hyvännäköistä, mutta hoputtamisesta ravintola ansaitsisi seiskapuolen tai kasimiikan.

    VastaaPoista