sunnuntai 2. elokuuta 2015

Key lime pieTaannoisella Amerikan matkalla matkakumppani puhui useaan otteeseen key lime piesta ja viimein Las Vegasissa hän sai kuin saikin viipaleen herkkupiirakkaa. Täydellisen näköinen.


Key lime piessa käytettävä lime houkutti minuakin kokeilemaan, josko osaisin loihtia kuuluisaa floridalaista piirakkaa. Key lime pie on saanut nimensä juuri Floridassa ja Meksikossa käytetyistä Key lime -limeteista, joita ei täältä meiltä saa. Suomessa on yleensä tarjolla Persian limetteja, mutta kyllä niistäkin saa piirakan leivottua.
Floridassa on kuulemma joskus yritetty saada voimaan lakia, jonka tarkoituksena oli sakottaa niitä, jotka sanovat leiponeensa Key lime pieta, mutta käyttäneensä siihen muita kuin aitoja limetteja. Onneksi lakia ei saatu voimaan.

Piirakan rakennusaineet:
200 g digestive-keksejä murskattuna
100 g sulatettua voita

4 kananmunan keltuaista
1 purkillinen (n. 400 g) kondensoitua maitoa
3 limetin mehu ja raastettu kuori

4 kananmunan valkuaista
1 dl erikoishienoa sokeria

Murskaa digestive-keksit. Murskaamiseen ei tarvita mitään ihmelaitteita, vaan keksit saa hienoksi muruksi vaikkapa perunanuijalla, kunhan laittaa vaikkapa pakastepussin nuijan suojaksi. Ei tarvitse pestä rasvoittunutta nuijaa! 
Lisää keksimurskeen sekaan sulatettu voi, jonka jälkeen taputtelet massan irtopohjavuoan pohjalle. Paista pohjaa noin 10 min 150-asteisessa uunissa.

Sekoita keltuaisia muutaman minuutin ajan (3-4 min) itsekseen. Lisää keltuaisvaahtoon kondensoitu maito, limettimehu ja -raaste. Kaada täyte paistetun pohjan päälle ja paista 180 asteessa 15 minuuttia.

Marenkihuntua ei ole pakko tehdä, mutta minä tein, koska en keksinyt yhtäkkiä muuta käyttöä valkuaisille.
Vatkaa valkuaisia PUHTAASSA astiassa PUHTAILLA vatkaimilla ja lisää sokeri hitaasti valkuaisvaahtoon. Marenki on valmista, kun se pysyy kulhossa, vaikka käännät sen ylösalaisin.
Lisää marenki täytteen päälle ja paista piirakkaa niin kauan (noin 5-8-10 min), että marenki saa kauniin ruskehtavan värin. 


Anna piirakan jäähtyä ensin huoneenlämpöiseksi ja sitten jääkaappikylmäksi. Vasta sitten irrotat sen vuoasta.
Minä käytin ensimmäiseen piirakkaani makeutettua kondensoitua maitoa, jolloin Key Lime Piesta tuli aivan liian makeaa. Toisella yrittämällä käytin sokeroimatonta versiota. Nyt pohjan rasvaisuus, täytemassan limeisyys ja marengin makeus toimivat hyvin yhteen.
Las Vegasin piirakkapalan näköistä en omastani saanut, mutta hyvin se maistui. Vein nimittäin toisen piirakkani työmaalle Helenan päivä kahveille.

3 kommenttia:

 1. Mitä höttöä piiraassa kuuluisi olla marengin sijasta? Ameriikan herkussa on kuvasta päätellen päällimmäisenä paksu kerros jotain ällömakeaa. Tämä saattaisi limen kirpeyden ansiosta maistua jopa minulle.
  Sait haaveiden listalta taas yhden artikkelin pois. Miksi foccacia on vielä listalla? Se taisi olla superhyvää, vaikka öljyn lotraamista epäilitkin.

  VastaaPoista
 2. Voi Aili inkeli! Minun pitäisi poistaa kaikki haavelistalaiset, mutta se pitää tehdä läppärillä. Tällä iPadilla en lle vielä keksinyt miten ne voisi poistaa enkä tiedä myöskään miten saisin muokattua tekstiä, lisättyä linkkejä tai kuvatekstejä. Eikös kuitenkin ole parasta, että edes julkaisen tekstejä. Yleensä kuulemma tehdään vsin pohja ja sen päälle keltuais-kondensiomaitotsydeemi. Mutta minä hyötykäytin myös valkuaiset, jotka jäivät keltuaisten erottelun jälkeen käsiin!

  VastaaPoista
 3. Juu, anna tulla tekstejä vaan! Se on ihan parasta. Mulla aina välillä silmä lipsahtaa sivuseikkoihin.

  VastaaPoista