perjantai 28. syyskuuta 2012

Porkkanapiirakka tai porkkanakakku ... as you wish

Näytän saavan aina silloin tällöin päähänpistoja, jotka pakottavat minut leipomaan tai kokkaamaan jotakin tiettyä juttua. Tällä kertaa se pakottava juttu oli porkkanapiirakka tai porkkanakakku tai kuinka tahansa haluatkaan sitä kutsua.
Porkkanakakun ohje on Oulun ajoiltani sieltä joskus 80-luvun lopusta tai 90-luvun alusta ja se on alunperin silloisen työkaverini, nykyisen hyvän ystäväni, Sinikka-sisaren bravuuri. Terveiset sinne jonnekin päin Oulua!

Melkoisen makeaa lopputulosta enteillen vaahdotetaan 2 kananmunaa ja 2 desiä sokeria. Kananmuna-sokerivaahto on oikeaoppisesti vaahtoutunut siinä vaiheessa, kun vaahdon pintaan jää PYSYVÄSTI vatkaamisen jäljiltä "aaltokuvio". Näin on karjalaissyntyinen pitokokkiäitini opettanut.

Muna-sokerivaahtoon lisätään kuivat aineet (keskenään sekoitetut 2 dl vehnäjauhoja, 1 tl kanelia, 1 tl soodaa, 1 tl leivinjauhetta, 1 tl vanilliinisokeria), desilitran verran sulatettua VOITA ja noin kolme (3) raastettua porkkanaa. (desilitran sulatettua voita saa noin 100 grammasta pakettivoita)

Porkkanaraaste matkalla taikinaan
Sitten vain taikina mieleiseen piirakkavuokaan ja uuniin (150C) noin tunniksi.

Pienen vilvoittelun (jäähyn) jälkeen porkkanakakun päälle levitetään herkun viimeistelevä kuorrute: melkein puolet Olympia-sulatejuustopakkauksesta (200 g), 50-60 g notkeaa VOITA, 1½ desiä tomusokeria ja 1 tl vanilliinisokeria sekoitettuna keskenään.
Mielestäni kuorrutteen pitää olla jonkin verran tönkköä, ettei se imeydy pohjaan. Kuorrutteen koostumusta voi säädellä esimerkiksi juuston määrällä.

Koko koreus viimeistellään mantelirouheella.

Uunista ulos
 
Kahvihetken herkku
 
Haasteellisinta porkkanakakun leipomisessa on porkkanoiden raastaminen.
En omista tätä nykyä minkäänlaista yleiskonetta, joten olen käsikäyttöisen raastimen varassa ja sekös ottaa meikäläisen käsivoimille. Toisaalta 3 desiä porkkanaraastetta tulee hetkessä parista kolmesta porkkanasta ja loput kuoritut kaverit voi popsia kuiduksi!
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti