sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Omatekoiset verilätyt

Verilätyt (tai veriohukaiset, jos niin haluat) ovat minulle herkkua, mutta olen antanut itseni ymmärtää, että kaikki eivät pidä niistä. Veri on vähän samanlainen raaka-aine kuin maksa tai muut sisäelimet - jakaa kansan kahtia. Onhan se vähän epäesteettisen näköistä, mutta niinhän moni muukin asia puistattaa: ajattele nyt mistä kananmunakin tulee!!!

Minulla on jo pidemmän aikaa ollut suunnitelmissa tehdä verilättyjä ja nyt niiden vuoro tuli.
Ostin Hakaniemen hallissa käydessäni Liha-Hakalta puolen litran pullon naudanverta. Se on pakastettua ja olen ollut näkevinäni veripulloja myös Prismassa.


Sekoitin sulaneeseen, vatkattuun vereen puoli litraa vettä, jonka voi korvata myös maidolla tai pilsnerillä.


Nesteen sekaan laitetaan jauhot (puoliksi ohra- ja ruisjauhoja) turpoamaan noin pariksi tunniksi. Litran taikinaan lisäsin reilun 1½ desiä molempia jauhoja - joku tekee verilätyt pelkästään ruisjauhoista.
Sitten kun taikina oli tekeytynyt parisen tuntia, lisäsin sipulisilppua, suolaa, valkopippuria, meiramia, sulatettua voita (reilu 50 g) ja kaksi kananmunaa.

Ja ei muuta kuin uudelle Kovanaama-paistinpannulle voinokare ja koelätty paistumaan. Voi elämänkevät, miten taivaalliselle se maistui!
Kiikutin miehellekin maistiaisia, hänellä kun on paremmat suola-anturat. Sain nyökkäyksen hyväksynnäksi, koska hän ei voinut puhua juuri meneillään olleen huikean kitarasoolon takia :-D


Minulla ei ole ohukaispannua, joten paistoin "kauhallisen kokoisia" lättyjä

Verilätty näyttää tässä normilätylle valaistuksen takia

Lopputulos
 
Taikinasta tuli toistakymmentä reilun kokoista lättyä, jotka ovat niin hyviä, että ihan sanattomaksi vetää. En tehnyt valkokastiketta, vaan kyytipoikana oli pelkästään bataattiperunasosetta ja puolukoita.

2 kommenttia:

  1. Voi perhana, että taas manaan tätä välimatkaa.. on se niin väärin, etten voi tulla yllätyskylään, kun on itsetehtyjä verilättyjä tarjolla!! Nyyyyh.

    VastaaPoista
  2. Ippa sanoo, että ihanaa :) Meidän äiti paistaa kans tosi hyviä verilättyjä ja kyytipojaksi pottumuusia, puolukoita, Puolangan leipomon ruisleipää ja jääkylmää rasvatonta maitoa :)

    VastaaPoista