sunnuntai 12. toukokuuta 2013

Raparperi-marenkitorttu

Maku-lehdessä (2/2013) on houkutteleva ohje raparperi-marenkitortusta, jota en voinut jättää kokeilematta senkään vuoksi, että pakastimesta löytyi vuosikertaraparperia pari pussillista!
Tämänkokoisen piirakan tekeminen on kyllä meille kahdelle enemmän kuin tyhmää, mutta tein silti.

Pohjan ja täytteen voi tehdä edellisenä päivänä jääkaappiin odottamaan marenkia ja koko komeuden paistamista. Toki piirakan voi valmistaa samantienkin.
Pohja on perinteistä murotaikinaa suolaripauksella (125 g voita, 2½ desiä vehnäjauhoja, 2 rkl sokeria, ½ tl leivinjauhetta, ripaus suolaa ja 1 rkl kylmää vettä).
Keskenään nypittyjen kuivien aineiden ja voin sekaan lorautetaan vesitilkka, jonka jälkeen taikinan voikin levittää piirasvuokaan. Ohjeessa varoitetaan, ettei vuokaa tule voidella. Vaikuttaa varmaan siihen, ettei taikina valu reunoilta pois.

Täytteeseen keitetään raparperia (5-6 dl) ja desi sokeria noin ½ desissä vettä. Viitisen minuuttia - ilman kantta! Minulla oli pakastettua raparperiaa, joten käytin niistä irronneen nesteen keittohommaan. Sen jälkeen massa jäähdytetään vesihauteessa (varmaan muutenkin voi jäähdyttää). Kun keitos on jäähtynyt, siihen lisätään neljä (4) keltuaista, 3 rkl maissitärkkelysjauhoa, 30 g voita sekä ruokalusikallinen sitruunamehua. Täyte vatkataan tasaiseksi ja kuumennetaan kunnes se kiehahtaa.
Tässä kohtaa minulle meinasi käydä vanhanaikaisesti. En seisonut passissa täytekattilan vieressä ja niinhän se kelmi meinasi palaa pohjaan. Mutta juuri ja juuri sain pelastettua niin keitoksen kuin mielenrauhani.

Raparperi-marenkitortun kruunaa MARENKI: neljä (4) valkuaista ja 1 ½ desiä sokeria. Marenki on valmista, kun vaahto on kiiltävää  eikä ylösalaisin käännettynä tipu vatkausastiasta pöydälle.

Pohjaa paistetaan ensi vartin verran 200-asteisessa uunissa, jonka jälkeen lisätään sekä täyte että marenki ja jatketaan paistamista vielä toiset 15 minuuttia.

On niin hyvää, että ihan mahoton. Tuntuu niinkuin söisi pumpulia.

Pohjataikina taputeltuna piirasvuokaan
 
Raparperikreemi - näyttää tässä leipätaikinalle
 
Marengin alta pilkistää täytettä

Uunista ulos
 
Täyte on hieman liian kosteaa, mutta kokonaisuutena tämä oli kokeilemisen arvoinen leivonnainen
 

1 kommentti:

  1. Ei tämä tainnut sittenkään olla liian suuri piirakka kahdelle :) Hirmusen hyvältä näyttää!

    Raparperi on ihanaa, mutta minä tykkään siitä enempi chilin kanssa hillottuna. En muuten ole koskaan saanut palautetta lähettämästäni hillosta á la Suti & Moppi.. Menikö kompostiin?

    VastaaPoista