sunnuntai 7. elokuuta 2011

Loppukesän superherkku

Elokuisiin ja muuten myöhäiskesäisiin herkkuini lukeutuu kantarellimuhennos. Tunnustan jo alkumetreillä, että en ole kuuna kullan valkeana nähnyt yhtään kantarellia livenä, mutta torilla kyllä sitäkin useammin. Sienituntemukseni on hyvin rajallinen: tunnen punaisen kärpässienen ja that's it. Sitä ei kuulemma saa syödä.

Kävin lauantaiaamuna Hakaniemen torilla, jonne suuntaan yleensä kesäisin uusien pottujen, tuoreiden vihannesten tai näiden sienien takia. Hakaniemen halli kuuluu myös ostospaikkoihini, jos tuntuu siltä, että pitää asioida hallissa. Vanha kauppahalli ja kauppatori ovat liian turistirysämäisiä.

Ostin kotimaisia kantarelleja 2 litraa. Olivat oikein nättejä, keskikokoisia ja eritoten: siistejä. Joskus kantarellien mukana tulee kottikärryllinen neulasia, sammalta ja muuta roskaa, mutta näiden puhdistaminen kävi kuin tanssi.

Puhdistin ja pilkoin sienet sekä silppusin pari kohtuullisen kokoista tuoretta sipulia. Sen jälkeen paistinpannulle reilu köntsä voita ja sienet&sipuli paistumaan.
Seosta pyöritellään pannulla siksi, kunnes sienten neste on haihtunut. Oikeaoppisen muhennoksen ohjeessa sanotaan, että seuraavaksi lisätään vehnajauhoja, mutta minä en lisää.
Minä käytän muhennokseeni vain kuohukermaa. Lisäilen sitä 2-4 lorauksellista 15 minuutin aikana, jonka herkun valmistuminen vaatii.
Loppujen lopuksi kantarellimuhennokseen lisätään suolaa ja valkopippuria oman maun mukaan, mutta ei niin paljon, että alkuperäinen maku peittyy.

Yleensä tarjoan tätä herkkua paistetun lohen kanssa. Niin tälläkin kertaa, ja lisäkkeenä oli uusi tuttavuus: kukkakaalimuusi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti