sunnuntai 28. elokuuta 2011

Syyssesongin parasta antia

Teen yleensä kerran syksyn aikana jotakin kaaliruokaa. En ole kuitenkaan koskaan keittänyt kaalikeittoa, koska se näyttää kuin olisi pyykkiä liossa!
Sen sijaan teen joko kaalikääryleitä tai -laatikkoa, joista jälkimmäinen on ylivoimaisesti helpompi valmistaa.

Teen kaalilaatikon äidiltä oppimani tavan mukaisesti.
Kaali silputaan pienenpieniksi paloiksi isoon astiaan - minun tapauksessani ämpäriin! Aluksi kaalisilppua "vaivataan" käsin niin, että se vähän pehmenee tai tulee nuoskeammaksi. Sitten kaalin sekaan lisätään suolaa maun mukaan ja taas "vaivataan".
Paistan kaalilaatikkoa varten jauhelihaa ja sipulia. Maustan seoksen suolalla, mustapippurilla ja meiramilla.

Pehmitetty kaali ja jauhelihaseos laitetaan kerroksittain voideltuun uunivuokaan ja jokaisen kerroksen välin ripotellaan vähän riisiä sekä  meiramia. Lopuksi päälle muutama kunnon nokare voita ja (paljon) siirappia. Kaalilaatikon nesteenä on pelkkä vesi ja sitä laitetaan sen verran, että vuokaa reilusti kallistettaessa neste nousee esille. Nestettä ei saa laittaa liikaa, koska kaalista itsestään irtoaa aika paljon vettä paistamisen aikana.

Jotkut koulukunnat laittavat kaalilaatikkoon lihalientä. Se on makuasia, mutta sen sijaan sitä en voi ymmärtää, että joku lisää kaalilaatikkoon munamaitoa niinkuin makaroonilaatikkoon (yäk, en syö!).


Syysherkku saa muhia reilun pari tuntia 200-asteisessa uunissa, osan aikaa foliolla peitettynä, jonka jälkeen se on valmista nautittavaksi puolukkasurvoksen kanssa.

2 kommenttia:

  1. Jos kaali laitetaan raakana, vaikkakin pikkusilppuna ja nuoskempana (hyvä sana!), niin vuoankin pitää vissiin olla ämpärin kokoinen, vai? Kutistuuko kaali tällä lailla yhtä paljon kuin jos sen keittää? Riisitkin raakana ja nehän paisuu tuhottomasti... Eikä edes maustepippuria... olen aivan äimänkäkenä!!

    VastaaPoista
  2. Aili Inkeliseni, ehei tyttökulta. Ei tarvita ämpäriä paistamiseen. Katsos, kun siinä kääntäessä ja vääntäessä ja hieroessa kaali jo vähän vetäytyy tai pehmenee tai jotain. Ei se keittämisen vertaa kutistu, mutta kutistuu kumminkin. Ja kaalilaatikko ei ole riisipuuroa! Väliin laitetaan vain nimeksi riisinjyviä, sanoisinko ruokalusikallinen per kerros. Kaalikeitossa voi olla maustepippureita, mutta ei laatikossa. Ja vielä, kun kaali ja jauheliha kerrostetaan vuokaan, massa painellaan tiiviisti eikä jätetä ilmavaksi. Ei se mihinkään paisu!

    VastaaPoista