sunnuntai 2. lokakuuta 2016

Tomaattitartaletti

Italiassa vietetyn kesäloman jäljiltä kielenkantoihin jäi muistikuva mehukkaista tomaateista ja kun näin Maku-lehdessä (5/2016) tomaattitartaletin ohjeen, en voinut vastustaa kiusausta kokeilla saavuttaako kotimaisilla tomaateilla saman huumaavan fiiliksen kuin Toscanan herkuilla.

Aloitin työn paahtamalla tomaatit 175-asteisessa uunissa noin puoli tuntia. Tämän osuuden voi tehdä jo edellisenä päivänä ja säilyttää tomaatit jääkaapissa.
Halkaisin tomaatit ja kaadoin niiden sekaan mausteöljyn. Muutama pyöräytys ja sitten tomaatit leivinpaperilla vuoratulle pellille leikkuupinta ylöspäin.

500 g kirsikkatomaatteja
2-3 rkl hyvää oliiviöljyä
1 tl (ruokokide)sokeria
1/2 tl suolaa
1/4 tl rouhittua mustapippuria

Yhdistin tartaletin pohjan kuivat aineet, lisäsin juustoraasteen, munan ja kylmän veden.
Ohjeen mukaan sekoitin sen nopeasti tasaiseksi ja taputtelin piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

2 dl mantelijauhoja
1 dl maissijauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
100 g raastettua parmesaania
1 muna
2 rkl kylmää vettä

Tartalettiin ei tule pelkkiä tomaatteja, vaan myös tuorejuustotäyte, johon sekoitin rasvaista tuorejuustoa, munan, tuoretta basilikaa, suolaa ja pippuria.
Lopuksi täyte pohjan päälle ja kaiken kruunuksi paahdetut tomaatit.

200 g maustamatonta tuorejuustoa (ei kevytversiota)
1 muna
1 dl tuoreita yrttejä silputtuna (basilikaa, timjamia, rosmariinia)
1/2 tl suolaa
1/2 tl rouhittua mustapippuria

200-asteisessa uunissa 25-30 min, kunnes täyte asettuu ja saa kauniin värin.

Pitipä olla hyvää. Silti on todettava, että kotimaiset tomaatit eivät paini samassa sarjassa italialaisten kanssa. Pahoittelen.



2 kommenttia:

  1. Mmmm.. Näyttääpä hyvältä! Onhan se eri asia, kypsyykö sato oikean vaiko keinoauringon alla... En tosin osta ulkomaisia kuin kirsikka- tai vastaavia, kun ne laitetaan puoliraakoina matkaan, ei niissä ole mitään makua.

    VastaaPoista
  2. Tunnustan.. en osta kotimaisia tomaatteja kuin aivan keskellä satokautta. Silloin on kaupoissa jopa kypsiä tomaatteja, jotka kuitenkin saavat olla huoneenlämmössä muutaman päivän maistuakseen joltakin. Suosin espanjalaisia terttutomaatteja, joissa on herkullinen ja runsas maku. Nekin tosin vaativat parin päivän kypsyttelyn kotona. Jääkaappiin tomaatti ei kuulu! Otan paahdetuista tomaateistasi vinkin seuraavan liharuuan kylkeen. Tartalettikin saattaa mennä kokeiluun kaikkine ihanine makuineen.

    VastaaPoista