Porkkanakakun ohje on Oulun ajoiltani sieltä joskus 80-luvun lopusta tai 90-luvun alusta ja se on alunperin silloisen työkaverini, nykyisen hyvän ystäväni, Sinikka-sisaren bravuuri. Terveiset sinne jonnekin päin Oulua!
Melkoisen makeaa lopputulosta enteillen vaahdotetaan 2 kananmunaa ja 2 desiä sokeria. Kananmuna-sokerivaahto on oikeaoppisesti vaahtoutunut siinä vaiheessa, kun vaahdon pintaan jää PYSYVÄSTI vatkaamisen jäljiltä "aaltokuvio". Näin on karjalaissyntyinen pitokokkiäitini opettanut.
Muna-sokerivaahtoon lisätään kuivat aineet (keskenään sekoitetut 2 dl vehnäjauhoja, 1 tl kanelia, 1 tl soodaa, 1 tl leivinjauhetta, 1 tl vanilliinisokeria), desilitran verran sulatettua VOITA ja noin kolme (3) raastettua porkkanaa. (desilitran sulatettua voita saa noin 100 grammasta pakettivoita)
Porkkanaraaste matkalla taikinaan |
Pienen vilvoittelun (jäähyn) jälkeen porkkanakakun päälle levitetään herkun viimeistelevä kuorrute: melkein puolet Olympia-sulatejuustopakkauksesta (200 g), 50-60 g notkeaa VOITA, 1½ desiä tomusokeria ja 1 tl vanilliinisokeria sekoitettuna keskenään.
Mielestäni kuorrutteen pitää olla jonkin verran tönkköä, ettei se imeydy pohjaan. Kuorrutteen koostumusta voi säädellä esimerkiksi juuston määrällä.
Koko koreus viimeistellään mantelirouheella.
Uunista ulos |
Kahvihetken herkku |
Haasteellisinta porkkanakakun leipomisessa on porkkanoiden raastaminen.
En omista tätä nykyä minkäänlaista yleiskonetta, joten olen käsikäyttöisen raastimen varassa ja sekös ottaa meikäläisen käsivoimille. Toisaalta 3 desiä porkkanaraastetta tulee hetkessä parista kolmesta porkkanasta ja loput kuoritut kaverit voi popsia kuiduksi!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti