sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Uunissa haudutetut karitsanpotkat á la Helna

Lehtimainoksen perusteella sain päähänpiston kokeilla karitsanpotkien valmistamista uunissa hauduttaen.
Mies on joskus valinnut kyseistä herkkua ravintolassa ja saanutkin hyvin hautunutta ja kuulemma myös maukasta potkaa.

Surffailin netissä josko löytäisin oikein mehevän ohjeen. Päädyin lopulta mukailemaan Kulinaarin potkaohjetta huhtikuulta 2012 (Hartaudella haudutetut karitsanpotkat).

Ruskistin potkat voissa paistinpannussa sen kummemmin voita kirkastamatta niinkuin reseptissä neuvotaan.
Ruskistettujen potkien kanssa samaan uunivuokaan pilkoin pienen lantun, ison lohkon juuriselleriä, yhden suurehkon sipulin ja 3-4 valkosipulin kynttä. Lisäksi vielä kourallinen kuivattua tomaattia silputtuna, yksi rosmariininoksa, muutamia oksia tuoretta timjamia sekä maustepippureita.
Minusta on muuten naurettavaa, että resepteissä kehotetaan lisäämään 3 tai 4 maustepippuria. Se on semmoinen mauste, jota laitan aina "hurrauttamalla" --- ja syönkin aina pippurit keitoksistani enkä kerää lautasen reunalle.

Ennen kuin koko komeus oli valmis uuniin, kaadoin paistoastiaan 37,5 cl Gentilhomme Côte du Rhône -punaviiniä ja ehkä 3 dl lihalientä. Punkkuvalinta ei ollut tietoinen, vaan pullohyllyn edessä tehty pikaratkaisu.

Annoin karitsanpotkien olla ilman kantta/päällystä 200-asteisessa uunissa puolisen tuntia, jonka jälkeen alensin lämpötilaa 110 asteeseen plus päällystin astian. Haudutusaikaa oli reilu 3½ tuntia. Käänsin potkia välillä, että hautuvat kaikilta kulmiltaan yhtä lailla.

Visuaalisesti haudutetut karitsanpotkat näyttivät tosi herkulliselle. Ainoa miinusmerkki, jonka tälle kokeilulle annan, liittyy suolaan. Ihmettelin, ettei ohjeessa ole lainkaan suolaa, mutta toisaalta ajattelin juuresten, vihannesten ja yrttien maustavan lihaa niin, ettei suolaa liioin tarvita.
Mutta luulo ei ole tiedon väärti. Ehdottomasti kannattaa käyttää suolaa jo haudutusvaiheessa.

Karitsanpotkien kanssa oli tarjolla bataattisosetta ja vihersalaattia. Ruokajuomana vettä, viiniä oli vain padassa!

Ruskistetut karitsanpotkat

Valmiina uuniin

Uunista ulos!

Melkoinen kimpale kypsää lihaa

1 kommentti:

  1. On niin herkullisen näköistä, että sanattomaksi vetää. Ei varmaan tarvinnut paljon pureskella pitkän haudutuksen jälkeen. Miksen minä ikinä pääse paikalliseen lampolaan ostoksille!!

    VastaaPoista