torstai 5. joulukuuta 2013

Katkarapupiirakka

Itsenäisyyspäivän aattoillaksi pyöräytin perinteisen katkarapupiirakan. Saattaa olla, että alkuperäinen resepti on Kodin Kuvalehdestä, en muista eikä kopiossakaan näy lähdettä.
Olkoon mistä on, mutta resepti on yksinkertainen, mutta silti erilainen. Olen varioinut piirakkaa esimerkiksi porotäytteellä, jolloin olen tillin sijaan käyttänyt persiljaa sekä lisännyt purjoa ja paprikakuutioita.

Piirakan pohjaan tarvitaan 125 g huoneenlämpöistä voita, 3½ desiä rouheisia sämpyläjauhoja (juuri jauhoissa on se juju!), ½ tl leivinjauhetta, desilitra juustoraastetta ja puoli desiä kylmää vettä.
Pohja-ainekset nypitään taikinaksi, joka painellaan piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

Pussillinen (180 g) sulatettuja katkiksia levitetään pohjan päälle.
Täytteen ainekset (purkillinen (2½ dl) 3-juustoa ruokakermaa, 3 kananmunaa, 100 g maustettua tuorejuustoa, 1 tl sitruunapippuria, 1 tl suolaa, runsaasti tillisilppua, 2 dl juustoraastetta) sekoitetaan keskenään ja seon kaadetaan katkarapujen päälle.
Täytteeseen käytettävän tuorejuuston voi valita oman makunsa mukaisesti. Minulla oli tällä kertaa tilli-versio, joten toivottavasti tilli ei hypi silmille piirakasta, koska sitä tuli mukaan myös tuoreena.

Piirakka paistetaan ensin 200-asteisen uunin alatasolla pohjan kypsymisen varmistamiseksi noin 10 minuuttia ja sen jälkeen uunin keskitasolla 15-20 minuuttia. Piirakan pinnan pitää saada kunnolla väriä.

Rouheisista sämpyläjauhoista tulee piirakkaan kunnolla suutuntumaa sen sijaan, että pohjan tekisi tavanomaisesti vehnäjauhoista. Tämä versio tuntuu reilusti suolaiselle suupalalle!

Kolmannella uuniin: yy-kaa-koo--- uuniin!

Keskikohta kaipaisi ihan snadisti lisää väriä, mutta tuskin se raaka on
 
 
Katkarapupiirakan huuhteluaineeksi valitsin myös vanhan tutun: Koonunga Hill Chardonnay. Vanha tuttu siksi, että silloin ennen kuin viinit olivat arkipäivää (joskus 90-luvun alussa), Koonunga Hill oli yksi suosituimmista valkkareista ja niin eksoottinen - australialainen.
Penfoldsin Koonunga Hill -viinitarha sijaitsee Barossa Valleyssa lähellä Adelaidea. Olemme käyneet Barossassa, muttei Penfoldsilla.

2 kommenttia:

  1. Oijoijoi, herrrrkullisen näköistä. Piirakat on ihania, niihin ei kyllästy ikinä! Vaan kerropa minulle, miten sinä (oletettavasti) pitkillä kynsilläsi nypit taikinan värkit sievästi? Minulla se ei onnistu kiroilematta edes lyhkäsillä.. Olisko siihen olemassa joku apuväline?

    VastaaPoista
  2. Ihan hyvin se nyppiminen käy rakennekynsilläkin, kunhan välillä aina tarkistaa, ettei yksikään kynsi ole jäänyt taikinaan :-D

    VastaaPoista