sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

Elämäni ensimmäinen amerikkalainen juustokakku

 En ole koskaan tehnyt amerikkalaista juustokakkua, mutta nyt sen tein. 
Yhteishyvän Ruoka-liitteessä (kesäkuu 2014) oli juustokakun ohje ja kun vielä jääkaapissa sattui olemaan valmiina purkillinen ranskankermaa, jolle on keksinyt parempaa käyttöä, päätin hankkia kakun muut tarpeet ja koettaa onneani.
Minulla ei ole oikeastaan mitään erityistä syytä, miksi en ole tehnyt juustokakkua aikaisemmin - ehkä minua on vaivannut ajatus sen täyteläisyydestä.

Amerikkalaisen juustokakun leipominen on helppoa kuin heinänteko. Tässä kakkuun tarvittavat aineet: 




Pohjaan tarvitaan 200 g Digestive-keksejä ja 100 g voita. Keksimurske ja sulatettu voi sekoitetaan keskenään ja taikina taputellaan irtopohjavuoan pohjalle. Saa laittaa reunoillekin, mutta minun versiossa taikinaa ei ollut niin paljoa, että siitä olisi riittänyt reunoille saakka.



Juustokakun täytteen maustamaton tuorejuusto (600 g), ranskankerma (ohjeessa 200 g, mutta minulla oli 150 gramman purkki), sokeri (2 dl) ja perunajauho (2 rkl) sekoitetaan tasaiseksi massaksi, johon lisätään yksitellen vatkaten kananmunat (4 kpl). Lopuksi vielä 2 rkl sitruunamehua sekaan ja täyte on valmis kaadettavaksi vuokaan.



175-asteisessa uunissa tunnin verran ja sitten jäähtymään. Vasta muutaman tunnin vilvoittelun jälkeen juustokakun saa irrottaa vuoasta.



Kaikki onnistui moitteettomasti siihen saakka, kunnes kiikutin komeuden parvekkeelle jäähtymään. Kakku laskeutui kuten sen luonteeseen kai kuuluukin, mutta samalla täyte repesi!
Kaikkitietävät leipurit ja kondiittorimestarit, antakaa vinkki, miten vältän jatkossa muuten hyvin onnistuneen juustokakun repeämisen.

Amerikkalaisen juustokakun kaveriksi surautin sauvasekoittimella litrasta saksalaisia mansikoita ihananmakuisen kastikkeen.

Tämä oli niin hyvää, että aion tehdä varmasti toistekin.

4 kommenttia:

  1. Pahoittelen blogitekstin kuvien kokoa. Kirjoitin tekstin ensimmäistä kertaa iPadilla enkä vielä keksinyt miten saan kuvat pienennettyä. Meinasi tulla äitiä ikävä jo siinä vaiheessa, kun kuvien liittäminen takkusi. Siihen löysin ratkaisun, mutta kuvien koon määrittäminen on vielä hakusessa. Hyvät vinkit ovat tervetulleita myös tässä asiassa kuten juustokakun repeämisen estämisessäkin.

    VastaaPoista
  2. Ohjeessa vika, kun repeää eli ohjeessa on liian pitkä paistoaika.

    VastaaPoista
  3. Pienen henkisen pystypainin jälkeen löysin kuvien kutistusosaston, mutta nyt sitten iPatti kenkkuilee eikä näytä kirjanmerkissä tätä uusinta tekstiä.
    Kiitos Holi-täti vinkistä! Kuinkahan kauan sitä sitten pitäisi paistaa? Eihän siinä oikeasti ole muuta paistettavaa kuin munat, joiden pitää kovettua ;-)

    VastaaPoista
  4. Paistaisin 40 minuuttia ja sitten antaisin ensin jäähtyä huoneenlämmössä. Sitten kunnon jäähdytys esim jääkaapissa, vaikka yön yli.

    On monet kerrat itselläkin haljennut, kun mukamas ei oo näyttänyt tarpeeksi "paistuneelta". Tosiaan ne munat ehtii tuossa ajassa kypsyä ja jäähtyessään kiinteytyy.

    Monessa ohjeessa kypsytetään vesihauteessa, jolloin lämmin vesi kypsentää. Silloin paistoaika voi olla himpun verran pidempi.

    Joku ammattilainen varmaan tietää kuitenkin paremmin kuin tämmönen monessa uunissa kypsynyt harrastelija :D

    VastaaPoista