Tänään tein poronkäristystä, joka on muuten myös yksi maailman helpoimmista ruuista.
Otin aamusella sulamaan puolen kilon köntin käristyslihaa. Itse asiassa lihan ei tarvitse sulaa kokonaan, vaan sen ruskistamisen voi aloittaa myös kohmeisena. Minun tapauksessa liha ehti sulaa läpikotaisin sauvakävelylenkkini aikana.
Panin pataan (teen poronkäristyksen aina Kokki-padassa liedellä) pari ruokalusikallista voita ja heitin lihat sekaan ruskistumaan, jonka jälkeen lisäsin suolan (2-2½ tl), maustepippurit (vähän kouran pohjalla) ja desin vettä. Oluttakin voi laittaa, mutta meillä ei nyt sattunut olemaan yhtään juomatonta kaljaa! Lopuksi muutama sekoituskierros ja käristys sai jäädä kypsymään noin tunniksi. Välillä kannattaa tsekata, että neste ei haihdu kokonaan taivaan tuuliin ja lisätä sitä tarvittaessa.
Kysyin Markulta, että syödäänkö käristys keitettyjen Lapin puikuloiden kanssa vai onko pottuvoi parempi vaihtoehto. Jälkimmäinen voitti äänestyksen 2-0.
Siispä tein perunamuusia viimeisistä Lapin puikuloista, jotka kypsyvät salamannopeasti. Säikähdin, että näinköhän saan yhtään muusia aikaiseksi, sillä kattilassa oleva mössö näytti muulle kuin keitetyille perunalohkoille.
Markku söi eilen poroa ja tänään poroa... Pitäiskö sun jo kohta varata sitä jäkälää johonkin jemmaan, jos himo iskee :)) Käristystä tosin voi syödä vaikka joka päivä mun mielestä. Ja pottuvoita.
VastaaPoistaHyvä huomio! Näin mulla on hyvä muisti, mutta lyhyenlainen. Ei se itse moittinut pororuokaehdotustani ollenkaan.
VastaaPoista