sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Juuressosekeitto

Olen ollut viime päivinä varsinainen martta. Ensin minua harmitti, että jääkaappiin oli jäänyt puolikas purkillinen kermaa. Hyvää kermaa, ei kai sitä raaskisi heittää poiskaan. A vot, mutta minähän pyöräytän kahdeksan (8) valkosuklaa-mustikkamuffinssia, joiden taikinaan desi kermaa on kuin nyrkki silmään :-D
Seuraavaksi jääkaapista löytyi puolikas pala hiivaa! Tässä taloudessa kaikkea on käytetty vain puolet. No, tämä kätevä emäntä leipoi pellillisen sämpylöitä. Eikä tässä vielä kaikki.

Viimeiseksi ja melkeinpä haasteellisimmaksi osoittautui vajaa (HUOM! yli puolet) purkki ranskankermaa. Mihin minä sen tunkisin? Aivan kuin taikaiskusta keksin, että sehän uppoaa juuressosekeittoon kuin kuuma veitsi voihin.
Juuressosekeitto on keitoista helpoin, ja on muuten edullista -  marttahengessä. Minulle ainoa ponnistus kokkaamisessa oli se, että juurekset piti käydä erikseen ostamassa. Niistä ei ollut jäänyt puolikkaita jääkaappiin!

400 g porkkanoita
200 g lanttua
200 g juuriselleriä (ah, sitä huumaavaa tuoksua!)
100 g palsternakkaa
100 g sipulia
2 kpl valkosipulinkynsiä
1½ litraa vettä
3 kasvisliemikuutiota
mustapippuria
muskottipähkinää
suolaa maun mukaan (liemikuutioissa on jo suolaa)
1½-2 desiä ruokakermaa (minun tapauksessa ranskankermaa)
persiljasilppua (sitäkin oli puntin jämä jääkaapissa)
 
Pilkoin kuoritut juurekset ja lisäsin ne kiehuvaan veteen. Samaan syssyyn menivät pippuri ja muskottipähkinäkin. Annoin keitoksen kiehua noin 20 minuuttia, jonka jälkeen surautin keiton tasaiseksi soseeksi ja lisäsin kerman.
Annoin vielä muhia viitisen minuuttia ja kattilallinen juuressosekeittoa oli valmiina.
Ranskankerman pitäisi kestää kuumennusta, mutta valitettavasti minun keitoksessa se näyttää "erottuvan". Varmaan joku kemiallinen reaktio, mutta ei sitä huomaa sen jälkeen, kun keitto on syöty.
 
 
Sotkuinen kattila, mutta se on sivuseikka
 1 kommentti:

  1. Oot kyllä varsinainen kunniamartta!

    Heräsi kysymys, miksen ole älynnyt tehdä ylijäämäuunijuureksista sosesoppaa seuraavaksi päiväksi.. Hoksottimet olleet hukassa.
    Ja nimenomaan juuriselleriä mukana! Nannaa.

    VastaaPoista