lauantai 2. marraskuuta 2013

Pulled pork eli nyhtöpossu

Yksi viime aikojen trendieväistä on ilman muuta pulled pork eli ylikypsä sianliha, jolle on annettu myös hassunkurinen suomenkielinen nimi NYHTÖPOSSU. Sinänsä ei ole kyse kovinkaan erikoisesta ruoka-aineesta, joka on pitkään haudutettua sianlihaa. Vitsi taitaakin piillä kastikkeessa, jossa liha muhii.
Ylikypsää possunlihaa käytetään esimerkiksi hampurilaisten täytteenä, mutta kyllä se maistuu ilman sämpylää ja muita hampurilaisen tykötarpeita, vaikkapa tumman riisin ja salaatin kanssa.

Nyhtöpossu jäi kaikumaan päähäni ahkerimman kommentoijani Aili Inkelin hehkutuksesta. Hän oli kokannut sitä - varmaan puolikkaasta possusta - ja vannoi, ettei parempaa evästä ole olemassa.
Etsiskelin netistä reseptejä ja mietin, että näinkähän tykkään koko jutusta, mutta saamani vaikutelma ei antanut mielenrauhaa ennen kuin kokeilisin sitä.

Menin toiveikkaana kauppaan ja pyysin porsaanlapaa, kiitos. Palvelutiskin nuori herra kysyi, että olenko mahdollisesti valmistamassa Hesarin Ruokatorstai-liitteessä ollutta vietnamilaista possunliharuokaa. Vastasin, että en ole, vaan olisin tekemässä nyhtöpossua. No, siihen sopii kyllä myös kasler, sanoi nuori mies. Siispä reilu kilon köntti kasleria pakettiin ja mars kotiin.

Päädyin Puolialastoman kokin kastikkeeseen, johon laitetaan 2 dl siirappia, ½ dl fariinisokeria, 2 dl sweet chili kastiketta, desilitra riisiviinietikkaa (jota löytyy sushitarvikkeiden lähimaastosta), desi soijakastiketta, tuoretta inkivääriä raastettuna sekä yksi valkosipulin kynsi hienonnettuna.
Ensivaikutelma seoksesta oli hämmentävä, mutta en antanut senkään vielä lannistaa minua.

Hieroin kaslerin kylkeen suolaa ja mustapippuria, laitoin lihan pataan ja reilun puolet kastikkeesta perään. Kääntelin vielä lihakimpaletta kastikkeessa niin, että se varmasti sai jokaiselle kyljelleen tasapuolisesti mausteita. Jos minulla olisi kannellinen pata, olisin laittanut kannen päälle, mutta kun ei ole, piti tyytyä foliokanteen.

Aluksi (n. 2 h) uunin lämpötila oli 150C, sitten laskin lämpöä 110 asteeseen ja annoin lihan muhia uunissa kaikkiaan varmaankin 5½ - 6 tuntia.

Nyhtöpossu viimeistellään nyhtymällä liha säikeittäiseksi ja sekoittamalla loput maustekastikkeesta nyhdöksen sekaan.

Tässä sitä sitten on - nyhdettynä

Tarjoiluehdotus
Toisen kerran päätin etsiä porsaanlapaa käsiini ja onnistuinkin siinä. Ostin 1,3 kilon köntin ja tein ihan samat rituaalit kuin edelliselläkin kerralla. Tulos vaikutti aivan yhtä onnistuneelle kuin koeponnistuskin.

Juuri uunista nostettu kypsä possunlihaköntsä


Tämä on oikein mainio tapa laittaa ruokaa. Ei tarvitse seisoa hellan ääressä koko ajan, vaan voi puuhastella yhtä sun toista niiden tuntien aikana, jolloin liha on uunissa. Eikä maksa paljon.

Tein nyhtöpossusta kolmen ruokalajin illalliselle alkupalaksi minihampurilaiset, joiden sämpylätkin olin itse omin pikkukätösin leiponut. Olivat vieraiden(kin) mielestä ensiluokkaisen maukkaita.

Eikös olekin nättejä kuin sika pienenä!

 
Pulled pork rules!

2 kommenttia:

  1. No mutta Helna! Tärkein jäi kertomatta: oliko hyvää?? Toisaalla tosin taisit mainita, että tuossa voisi uida. Hyvältä näyttää - eikä nyhtöpossusta varmaan huonoa saakaan.
    Mausteliemi kuulostaa meikäläisestä ällömakealta, mutta ilmeisesti etikka ym. kumoavat makeutta. Inkivääri on mahtava mauste, joten seuraavalla kerralla sörsselöin sitä sekaan.

    VastaaPoista
  2. Khihihii.. Sä näytät niin trendikkäältä, että myyjäkin luulee sun kokkaavan viimeisimmän julkireseptin mukaan :)

    VastaaPoista